De pomodorotechniek gebruiken tijdens het schrijven van je kinderboek
Eén van de dingen die lastig is aan het schrijven van een boek, is voldoende schrijftijd vrijmaken. Er zijn vaak zoveel andere dingen die je aandacht vragen, zoals je werk, je gezin en je huishouden. Voor je het weet heb je weer een paar dagen niet geschreven en ben je kwijt waar je nu precies mee verder wilde. Je leest je geschreven stuk nog eens, checkt heel even Insta tussendoor, doet nog een klein stukje onderzoek voor verderop in je boek en hé, een appje! Voor je er eindelijk lekker in zit is je schrijftijd alweer bijna voorbij. Op die manier kan schrijven best frustrerend zijn: het is je weer niet gelukt om een lekker stuk te schrijven.
Ik deel daarom vandaag de pomodorotechniek met je. Dit is een timemanagementtechniek waarmee je:
- slimmer omgaat met afleiding
- uitstelgedrag voorkomt
- focust op je taak
- overzicht hebt over je boek
- voldoening uit het schrijven haalt
- gestructureerd werkt
- de complexe taak van een boek schrijven versimpelt
- inzicht krijgt in waar je mee bezig bent
Wat is de Pomodorotechniek?
In de jaren ’80 merkte Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. De Italiaan wist dat hij zichzelf en anderen om hem heen moest gaan heropvoeden. Hij pakte een timer uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘pomodoro’ in het Italiaans) en zette hem op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig.
Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de timer werkte niet alleen voor hem, maar ook voor de meer dan 2 miljoen volgers van zijn techniek wereldwijd van de jaren ’80 tot op de dag van vandaag.
Hoe werkt de Pomodorotechniek?
1 pomodoro = 25 minuten werken + 5 minuten pauze
Als je gaat werken in pomodoro’s, werk je steeds 25 minuten en neem je vervolgens een korte pauze van 5 minuten. Na drie pomodoro’s neem je een langere pauze van 15 à 20 minuten. Voordat een pomodoro begint, bedenk je alvast waar je over wilt schrijven. Neem bijvoorbeeld een hoofdstuk per pomodoro!
Tijdens een pomodoro:
- Schrijf je gefocust, onafgebroken en geconcentreerd aan je verhaal
- Laat je je niet afleiden door social media of andere zaken
- Baken je je tijd af met een wekker (op je telefoon, of neem een echte kookwekker)
Na een pomodoro:
- Neem je een pauze van vijf minuten
- Doe je iets simpels
- Kom je even in beweging
Door korte tijd heel geconcentreerd te werken en daarna pauze te nemen, krijgt je productiviteit een boost! Vaak heb je na zo’n pauze nieuwe inspiratie of een goed idee.
Heb je niet zoveel tijd achter elkaar om aan je boek te werken? Begin dan met twee pomodoro’s: op deze manier werk je toch een uur per dag heel effectief aan je verhaal. Succes!
Recente reacties