Een van de dingen waar ik ontzettend van hou, is creatieve concepten bedenken. Voorheen in de reclame als art-director, nu als grafisch ontwerper en kinderboekenschrijver. Het is een heerlijk gevoel als je ideeënmachine eenmaal aanstaat en het je lukt om in het wilde weg alles op te schrijven wat in je opkomt.
Ik schreef al eerder over dat het me soms frustreerde dat ik die echte kinderlijke fantasie was kwijtgeraakt. Die staat van zijn waarin je alles nog kunt bedenken en je jezelf geen regels oplegt. Om me heen zie ik dat er meer mensen zijn met diezelfde wens: gewoon lekker kunnen brainstormen zonder je druk te maken over wat wel of niet goed is, wat wel of niet kan en mag.
Daarom wil ik de komende tijd af en toe tips geven over hoe je het beste tot ideeën komt. Dit kan voor alles gelden, maar omdat ik jullie nu vooral vertel over mijn schrijversbestaan, richt ik me voornamelijk op creatief zijn rondom boeken.
Allereerst: niemand is hetzelfde als het aankomt op creativiteit. Gelukkig maar. Daarom werkt het ook niet om een kant en klaar pakket te bedenken waarmee je de beste ideeën bedenkt. Vraag je daarom af: wat werkt voor mij?
Stel jezelf de volgende vragen:
Wanneer?
Ben je een ochtend of een avondmens? Of gewoon een overdagmens? Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde tijd: gebruik die dan. Laat je niet in kantoortijden wringen, daarmee haal je niet het beste uit jezelf. Kijk verder dan de 9 tot 5.
Waar?
Werk je goed op een kantoor, of juist niet? Heb je geluid of stilte nodig? Muziek of juist niet? Probeer bibliotheken, museums, het park, de sauna of je eigen bed. Als je merkt dat een van die plekken fijn werkt: gebruik het.
Wat?
Zoek een schrijfrichting waar je hart sneller van gaat kloppen. Zoek het dichtbij jezelf. Een boek schrijven omdat het onderwerp nu goed in de markt ligt, is geen goed idee. Als je hart sneller gaat kloppen van een bepaald onderwerp, kies dat dan. Zoek ook uit waar je echt níét over wilt schrijven, welk genre je bijvoorbeeld echt niet past. Op die manier trechter je je eigen ideeën en beoordeel je ze op hart en hoofd. Schrijf vervolgens uit je hart.
Hoe?
Weet jij hoe je het fijnst werkt? Laat je je werk graag lezen aan anderen en ga je goed op feedback, of wil je liever eerst een hele versie zelf schrijven? Werk je graag georganiseerd en volgens plan, of liever op gevoel? Probeer deze dingen uit en kijk waar de beste teksten uit voortvloeien.
Wie?
Als het om creativiteit gaat, zijn er twee soorten mensen: degenen die het idee kleiner maken, en degenen die het idee groter maken. Val je in de eerste categorie? Probeer wat liever voor jezelf te zijn en de beren aan de kant van de weg te zetten. Ik ben zelf ook rete-perfectionistisch, maar als het aankomt op conceptdenken, heb ik echt geleerd ook alle stomme ideeën op te schrijven. Wie weet zit er wel wat in, maar zie je dat later pas! Streng zijn kan altijd nog, dat komt wel tijdens het schrijven zelf.
Het oproepen van je eigen creativiteit vergt oefening en onderzoek. Maar geloof me: het is het zeker waard!
Vind je het leuk om meer van deze ‘verbeeldingskrachttraining’ te krijgen? Let me know!
Recente reacties