Dé online Academie voor kinderboekenschrijvers in spe

Leer in 8 modules alles over het opbouwen van een kinderboek, zodat je grip krijgt op je verhaal en vol zelfvertrouwen een vliegende start maakt met schrijven!

De Kinderboekenmakers Academie is hét online programma voor schrijvers in spe, die al jarenlang de droom hebben om een kinderboek te schrijven. Maar hoe doe je dat nou? Hoe bouw je een verhaal goed op van begin tot einde, met een goede verhaallijn, ronde personages, beeldende zinnen en ijzersterke dialogen? Er komt veel kijken bij het schrijven van een verhaal, en dan is de drempel om te beginnen (en het af te maken) soms groot.
Hoe fijn zou het zijn als jij alle nodige kennis opdoet en leert toe te passen, zodat je eindelijk je eigen kinderboek schrijft? Want zeg nou zelf: op je zeventigste wil je niet zeggen dat je er spijt van hebt dat je je droom nooit heb nagejaagd, toch? Liever wil je vol trots kunnen kijken naar jouw zelf geschreven kinderboeken in de kast.

Doe je mee?

Loop je al jaren met de droom om een kinderboek (fictie voor kinderen van 6-16 jaar) te schrijven, maar…

R
Je weet niet hoe je moet beginnen.
R
Je weet niet hoe je een heel boek van A tot Z opbouwt. 
R
Je hebt wel een tof idee, maar je krijgt het niet uitgewerkt tot een rond concept met een sterke structuur.
R
Je bent met schrijven begonnen, maar je loopt vast en weet niet waarom.
R
Je kunt je verhaallijn niet in één heldere zin uitschrijven.
R
Je weet niet hoe je de tijd en structuur moet vinden om door te gaan met schrijven.
R
Je personages zijn nog niet levendig en ontwikkelen zich niet genoeg.
R
Er ontbreekt een helder conflict/verlangen van je hoofdpersoon in je verhaalidee.
R
Je dialogen lopen stroef en je wilt deze geloofwaardiger maken.
R
Je voelt dat je de juiste kennis en tools mist om beeldend en vaardig te schrijven.
R
Je vindt het lastig om te bepalen wanneer je verhaal nu goed is en wat je kunt herschrijven om er de allerbeste versie van te maken.

Kortom: vind je het lastig om grip te krijgen op je verhaal, maar voel je aan alles dat je het wél wilt schrijven?

Dan ben je net als ik.

Toen ik in 2011 op een vervelende manier afscheid nam van mijn werk als art-director, dacht ik: nu kies ik voor mezelf. Voor wat ik écht wil. Ik wilde geen werk meer maken waar mensen niet op zaten te wachten, ik wilde iets betekenen. Mijn creativiteit wilde ik inzetten om kinderen blij te maken. Ik wilde schrijven zonder restricties. Aan alles voelde ik dat dat mijn pad was, dat ik kinderboekenschrijver wilde worden. Maar ken je die dooddoener:

‘Er zijn een miljoen mensen die een boek willen schrijven.’

Door dat zinnetje denk je al bijna: nou, laat maar zitten dan. Maar wat als je het omdraait? Als je denkt: er zijn een miljoen mensen die kinderboekenschrijver willen worden, maar ik ben diegene die het wél lukt? Ergens heb ik dit altijd geloofd. Ik zag mezelf als schrijver, ook al had ik nog nul ervaring. Ik was art-director, dus met het creatieve zat het wel goed. Daarnaast schreef ik af en toe reclameteksten, maar daar hield het wel op.

Ik nam mezelf voor: dit hoeft niet snel te gaan, àls het maar gebeurt. Mijn fysieke gezondheid was slecht, ik zat in de ziektewet, en toch ging ik schrijven. Daarna haalde ik mijn lesbevoegdheid, stond ik voor de klas, kreeg ik twee dochters en werkte ik ook nog als grafisch ontwerper, maar al die tijd bleef ik schrijven.

Hoe ik dat deed? Door mijn droom serieus te blijven nemen. Hoe klein de stapjes die ik nam ook waren. 

Daarnaast volgde ik een schrijfopleiding en vormde ik met mijn klas een hechte schrijfgroep. Zes daarvan hebben nu een uitgever en al meerdere boeken geschreven. Allemaal hadden we dezelfde droom, allemaal begonnen we zonder ervaring. Het kan dus echt: óók met een gezin en een drukke baan!

Het ging niet zonder slag of stoot: eerst werd ik 11 (!) keer afgewezen. Maar de aanhouder wint! Dit zijn de huidige wapenfeitjes:

Ik heb drie boeken geschreven: Waar de wind waait,  Olle en de Boekenvloek en Tikker.
Zowel Waar de wind waait als Tikker hebben een tweede druk gekregen.
Waar de wind waait werd genomineerd voor de Kinderjury.
Tikker werd derde in de BoekenBingo van Juf Sanne en Merel de Vink.
Mijn vierde manuscript is bijna klaar!
Ik zit bij mijn lievelingsuitgeverij Hoogland en Van Klaveren.
Tikker wordt vertaald in het Duits. Super töll!
Tikker kwam veelvuldig in de pers, waaronder Trouw, Het Parool, JaapLeest en het Friesch Dagblad.
Ik ben Schoolschrijver: als kinderboekenschrijver geef ik les aan kinderen op basisscholen om ze taalsterker te maken en plezier in lezen en schrijven te geven. Daarnaast geef ik lezingen aan leesconsulenten en docenten.

Ik geef je een rugzak vol tips, tools en kennis, zodat je een vliegende start maakt met je boek

Anderen over de Kinderboekenmakers Academie
Ik vond de academie echt heel leuk en super waardevol. Weer een hoop geleerd en ik heb de kennis meteen kunnen gebruiken bij het herschrijven van mijn eerste kinderboek. Bedankt voor de uitgebreide en duidelijke academie!
Chinouk Thijssen

De cursus is erg goed opgebouwd, de online omgeving ziet er super verzorgd uit en je weet erg goed te enthousiasmeren! Een professionele opleiding! De ervaring die Brenda als docent heeft is een plus in de hele opleiding. De lesstof wordt prettig overgebracht.

Deelnemer (anoniem)

Heel heel heel erg leuk. Motiverend, leerzaam en leuk om naar te kijken. Per module schreef ik soms wel twee kantjes vol aan tips. De voorbeeld stukjes van boeken zijn ook leuk. En iedere module een andere outfit + boeken op de achtergrond zijn een leuke touch. Onwijs veel aan gehad. En dat ik in de hotseat kwam was echt de grootste plus. Ik heb er een schrijfgroep aan over gehouden met 5 andere schrijfsters, dat is goud waard!
Deelnemer (anoniem)

De academie was superleuk om te volgen! Natuurlijk zijn een paar weken te kort om je boek ‘effe’ te schrijven, maar door het volgen van de informatie bleef ik de hele tijd aan mijn verhaal denken. Dat denkwerk vormt nu de fundering, waarop ik het boek kan gaan bouwen. Heel waardevol, dus! Brenda weet duidelijk waar ze het over heeft en geeft veel voorbeelden om de informatie nóg beter over te brengen. Bedankt!!
Juf Bianca - Bianca Antonissen

Ik vond de Kinderboekenmakers Academie ontzettend leuk en leerzaam! Erg fijn om het op je eigen tempo te kunnen volgen, de video’s en het werkboek zijn heel duidelijk en ook nog eens mooi en met oog voor detail vormgegeven. Brenda geeft veel inspirerende voorbeelden uit boeken van andere schrijvers en vertelt ook uit haar eigen boeken en dat is heel fijn! Doordat ze ook haar eigen proces met ons deelde, met alles wat daarbij komt kijken, groeide het vertrouwen in mij. De aanhouder wint. Dat ik door de Kinderboekenmakers Academie een schrijfgroep heb gekregen is helemaal super! Brenda, dankjewel!
Deelnemer (anoniem)

De Kinderboekenmakers Academie is een must voor aspirant schrijvers. De video’s zijn prettig om naar te kijken. Alle lesstof is tot in de puntjes uitgewerkt en toegankelijk beschreven in een werkboek. Het werkboek zelf geeft houvast en structuur, en kan niet alleen als leidraad, maar ook als naslagwerk gebruikt worden. Het ging bij mij bruisen en borrelen en de ideeën vlogen aan alle kanten naar binnen. Naast de vele praktische tips die ze geeft, denkt en leeft ze ook echt met de cursisten mee. Het format is erg prettig en doseert precies de juiste hoeveelheid theorie, afgewisseld met praktijk. Daaraan herken je de echte leraar. Een dubbeldikke aanrader dus!
Marjo de Vroed

De cursus is erg goed opgebouwd, de online omgeving ziet er super verzorgd uit en je weet erg goed te enthousiasmeren! Een professionele opleiding! De ervaring die Brenda als docent heeft is een plus in de hele opleiding. De lesstof wordt prettig overgebracht.
Deelnemer (anoniem)

Wat houdt het precies in?

De Kinderboekenmakers Academie is een online programma, waarin je leert hoe je jouw idee kunt uitwerken tot een volledig, goed opgebouwd en uitgewerkt kinderboek. Ik geef je een concreet stappenplan, structuur, tips, praktijkvoorbeelden en opdrachten om je verhaal in de steigers te zetten, zodat je kunt beginnen aan het avontuur dat kinderboeken schrijven heet!

Dit krijg je allemaal:

=
8 modules met 5 videolessen (dus 40 video’s in totaal) vol tips, tools, theorie en veel praktijkvoorbeelden. De video’s zijn maximaal 10 minuten lang, waardoor je gemakkelijk dingen kunt terugvinden.
=
40 praktische opdrachten bij de video’s, die je helpen je boek stap voor stap op te bouwen.
=
Onbeperkte toegang tot de beveiligde online omgeving, zodat je de Academie in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen.
=
Toegang tot de besloten Kinderboekenmakers Community op Facebook. Hier kun je vragen  stellen en sparren met alle andere deelnemers.
=
Bij de Mastermind (dus niet de DIY): elke twee weken een groepscoachingsessie via Zoom (totaal acht sessies: zeven tijdens de eerste acht weken en de laatste zes maanden later). Tijdens deze sessies kun je vragen stellen en bespreken we het werk van een deelnemer in de HotSeat. Hiermee leer je feedback geven en ontvangen en teksten beoordelen.
=
Bij aanvang van je deelname ontvang je een handout van 60 pagina’s in je brievenbus met hierin alle samengevatte stof en de opdrachten.

Hieronder vind je een video met fragmenten uit de Kinderboekenmakers Academie:

Na deze academie kun je alle essentiële ingrediënten voor een goed verhaal verwerken in je eigen kinderboek.
Tijdens mijn werk als art-director in de reclame werd mijn droom om kinderboeken te schrijven steeds groter. Maar waar moest ik beginnen? Ik had veel ideeën voor boeken, maar hoe ik dat moest uitwerken, wist ik niet.
Het voelde alsof ik nog niet de baas was over het verhaal: ik zag wel dat het nog niet goed was, maar waar het precies aan lag, wist ik niet. De opleiding Proza voor Kinderen die ik toen gedaan heb, heeft me geholpen om overzicht en grip te krijgen en mijn talent te ontwikkelen, en dat wil ik ook voor jou met deze academie.

In 8 modules grip op jouw verhaal

Module 1 – Voorbereiding

Hoe maak je tijd voor het schrijven en creëer je een goede werkwijze? Hoe kom je op ideeën, zet je je fantasie aan en kom je erachter of jouw verhaalidee nu ‘goed’ is? Al deze onderwerpen komen naar voren in module 1, zodat jij goed voorbereid van start gaat met het schrijven van je verhaal.

Module 2 – Concept

Wat is nu precies een concept en hoe schrijf je het helder uit? Welke onderliggende thema’s komen er in je verhaal naar voren? Voor welk genre, doelgroep en perspectief kies je (en waarom)? Allemaal vragen waarop je antwoord krijgt in module 2, zodat je idee staat als een huis.

Module 3 – Weerstand

Een boek zou niet boeiend zijn, als er geen conflict of verlangen in de verhaallijn zou zitten. Maar wat is nu een goede weerstand voor je verhaal en hoe stel je dit scherp, zodat je niet halverwege je schrijfproces vastloopt? En hoe zet je dit allemaal neer in een helder verhaalschema van één zin?

Module 4 – Personages

Hoe creëer je levensechte personages, die zich ontwikkelen in het verhaal en jouw lezers boeien? Hoe boetseer je het karakter van je hoofdpersoon om de weerstand in je verhaal heen? Hoe kunnen de hoofdpersoon en de bijfiguren elkaar versterken en elkaar helpen te ontwikkelen? Module 4 staat helemaal in het teken van personages!

Module 5 – Verhaallijn

De verhaallijn is heel belangrijk in een kinderboek. Het verhaal moet de juiste vaart hebben, er moeten voldoende belangrijke dingen gebeuren, rustmomenten zijn, kortom: alles moet vloeiend geschreven worden tot een verhaal van consistente kwaliteit. Hoe schrijf je een goed begin, midden en einde met de juiste spanningsboog?

Module 6 – Beeldend schrijven

Breed begrip natuurlijk, ‘beeldend schrijven’. Er zijn een aantal dingen waar we in module 6 mee aan de slag gaan, zoals: ’show, don’t tell’, details, decor, spanning en vaart. Hoe zet je al deze begrippen goed in, om een zo beeldend mogelijk verhaal te schrijven? En hoe zorg je ervoor dat je alles goed balanceert? Ik geef je volop tips en voorbeelden.

Module 7 – Dialoog

Geloofwaardige dialogen zijn onmisbaar voor een goed (kinder)boek. Hoe zorg je ervoor dat de dialogen bij jouw personages passen? Hoe geef je ze een eigen stem? Hoe voorkom je dat je gaat babbelen, zorg je voor vaart, hoe breng je onderhuidse spanning aan, op welke manier kun je gebruik maken van regie-aanwijzingen en hoe breng je emoties over? IJzersterke dialogen schrijven: dat leer je in module 7.

Module 8 – Herschrijven

Als je dan eindelijk je eerste versie af hebt, begint het Grote Herschrijven: een minstens net zo belangrijk proces in het schrijven van je boek. Op welke manier kun je scherp herschrijven, zodat je de beste versie van je boek eruit haalt? In deze module leer je tevens feedback geven en ontvangen, krijg je een handige checklist en leer je ook hoe je je tekst het beste kunt opmaken.

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is voor jou als je aan alles voelt dat je een kinderboek wilt schrijven. Je hebt die droom al jaren, maar vindt steeds niet de tijd en moed om echt door te pakken. 

 

Het is perfect voor jou als:

… je vanuit je hart voelt dat je een kinderboek wilt schrijven.
… je nog niet begonnen bent met schrijven, maar wel al een globaal idee hebt voor je kinderboek, waar je mee aan de slag kunt.
… je al een heel manuscript hebt geschreven dat is afgewezen door een uitgever.
… je al begonnen bent met schrijven, maar halverwege vastloopt en niet weet hoe je dat moet oplossen.
… je een fictieboek wilt schrijven voor kinderen van 6-16 jaar. Deze academie gaat niet over prentenboeken, al ga ik dat programma wel maken in de toekomst ;).
… je niet weet hoe je structuur en schrijftijd vindt in je drukke leven met werk, gezin en sociale activiteiten.
… je bereid bent deze droom serieus te nemen en schrijven onderdeel wilt laten worden van je leven.
… je tijd wilt steken in het schrijven van je verhaal.

Of je nu al schrijft voor je beroep of schrijft als hobby: dat maakt niet uit.
Je leert stap voor stap hoe jij je eigen kinderboek opbouwt. Voel jij bij deze punten een ‘ja’? Dan ben jij een 100% match voor de Kinderboekenmakers Academie!

De academie was onwijs leuk en super leerzaam! Brenda vertelt op een hele motiverende en inspirerende manier, heel erg fijn om naar te luisteren en erg duidelijk. De academie had ook een fijne indeling. Na deze academie extra gemotiveerd om verder te gaan met mijn verhaalidee dat ik aan het begin al had! Heel erg bedankt Brenda!
Kim de Ridder

Dank je wel voor deze ontzettend inspirerende academie! De academie zit qua opbouw, structuur en inhoud goed in elkaar. De video’s zijn overzichtelijk en prettig om naar te kijken en luisteren, en je enthousiasme werkt aanstekelijk! Door aan ieder thema een opdracht te verbinden, komen er gelijk allerlei nieuwe ideeën tot leven. Ik heb de afgelopen weken ontzettend veel nieuwe inspiratie en ideeën opgedaan en handvatten gekregen om deze op een gestructureerde manier uit te gaan werken, bedankt hiervoor!
Brenda Nieuwenhuizen

Wat is zo’n academie ontzettend leuk om te doen! Brenda Heijnis is fijn om naar te luisteren en te kijken. Duidelijk, een geheel en fijne opmaak en kleurgebruik. De video’s zijn speels en afwisselend met tekst en foto’s. Brenda gebruikt goede voorbeelden, zowel vanuit haar eigen ervaring als van andere schrijvers. Je krijgt er echt een zin-in gevoel van! Het is niet langdradig, maar hup-hup- en-door! Echt top!
Annemiek Keizer

Wat ga je bereiken?

Ik geef je tijdens deze Academie alle handvatten om grip te krijgen op je verhaal. Ik ga je kennis aanreiken waar ik jarenlang voor gestudeerd heb. Ik deel mijn ervaring die ik heb opgedaan tijdens het werken met mijn schrijfgroep, alle struggles die ik had tijdens het schrijven van mijn boeken en wat ik de afgelopen jaren geleerd heb bij mijn uitgeverijen. Oké, dan heb je nog geen boek natuurlijk: de woorden schrijf jij zelf en dat is een flinke klus. Maar dat geeft niet! Je weet hoe je van A naar Z moet komen. 

 

Aan het einde van dit programma:

… weet jij hoe je het beste tijd kunt inplannen voor je boek en op welke momenten jij je beste teksten schrijft.
… kun jij je fantasie en creativiteit aanzetten, ook op momenten dat je vastloopt.
… ben je volop bezig je eigen schrijfstijl te ontwikkelen.
… weet je hoe je jouw boekidee omzet in een uitvoerbaar concept.
… weet je alles over thema’s, genre, doelgroep en perspectief en hoe je die kunt inzetten.
… heb je een relevante weerstand in je boek verweven, die zorgt voor conflict, verlangen en wrijving.
… kun je levensechte personages ontwikkelen die een interessante ontwikkeling doormaken.
… kun je een goede verhaallijn neerzetten met een sterk begin, midden en einde.
… kun je schrijven volgens het ‘show, don’t tell’ principe.
… kun je details, sfeer, spanning en vaart aan je verhaal toevoegen, zodat je een mooie balans creëert.
… kun je levensechte dialogen schrijven, die passen bij je personages.
… kun je je eigen verhaal kritisch beoordelen en herschrijven, om er de allerbeste versie van te maken.
… kun je op een opbouwende manier inhoudelijke feedback geven, zodat je (als je wilt) samen kunt werken met andere deelnemers om elkaar naar een hoger niveau te tillen.

Wie ben ik?
Brenda Heijnis – Kinderboekenschrijver

In 2016 begon mijn avontuur als ‘echte’ kinderboekenschrijfster bij Uitgeverij Clavis Books. Ik debuteerde met mijn gedichtenbundel ‘Waar de wind waait’, die werd genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury.
In 2018 kwam mijn boek ‘Olle en de Boekenvloek’ uit, ook bij Uitgeverij Clavis.
In 2019 stapte ik over naar Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, die al jaren bovenaan mijn lijst van uitgevers stond. Eind 2019 kwam Tikker uit, het boek waarmee ik mezelf als kinderboekenschrijver echt gevonden heb. Tikker kwam veel in de media (onder andere in Trouw, Het Parool en het Friesch Dagblad) en deed mee aan de BoekenBingo van Juf Sanne en Merel de Vink. Mijn ervaring als docent Creatieve Communicatie wil ik nu graag combineren met schrijven, dus een cursus kinderboeken schrijven was de allerbeste uitkomst!

Zo werkt de Kinderboekenmakers Academie

De Kinderboekenmakers Academie biedt twee opties: de Mastermind en de DIY (Do It Yourself).

De DIY doe je volledig zelfstandig, op je eigen tempo en in je eigen tijd. Je krijgt exact dezelfde lesstof als bij de Mastermind, maar er is geen groeps- en individuele begeleiding.

In de Mastermind kun je twee keer per jaar instromen. Er zijn in totaal zes live groepssessies die je kunt bijwonen, waarin je gaat masterminden met de andere deelnemers. Daarnaast is er tijdens de sessies plaats voor twee HotSeats: twee deelnemers leveren een stuk tekst in, die we samen beoordelen. Is het erg als het jouw tekst niet is? Nee, want je leert heel veel van feedback geven en aanhoren. Dit kun je direct toepassen op je eigen verhaal!

Het online programma bestaat uit acht modules, die je volledig op eigen tempo kunt volgen en terugkijken. Zowel bij de DIY als de Mastermind kun je vragen stellen in de online Facebook community.

Ontdek de twee formules

Veelgestelde vragen

Krijg ik persoonlijke begeleiding tijdens deze academie?
Dit programma is exclusief 1-op-1 coaching. Je kunt dus geen stukken tekst insturen om feedback op te vragen. Wel kun je je vragen stellen in de Facebook Community en tijdens de livesessies is er een HotSeat, waarbij we samen een stuk tekst van een van de deelnemers beoordelen. Dit is ook super leerzaam voor je eigen teksten!
Voor welke doelgroep leer ik te schrijven?
Over het algemeen gelden heel veel regels voor zowel kinderboeken als volwassenenboeken. Toch is de minimumleeftijd van lezers voor deze cursus 6 jaar. Onder deze leeftijd gelden weer heel andere regels, omdat er dan vaak voorgelezen wordt, er kortere zinnen gebruikt moeten worden, de verhaallijn eenvoudiger is, etc.. Maar niet getreurd, een cursus Prentenboeken Schrijven staat ook nog op mijn lijst!
Hoeveel tijd kost deze academie?

Je hebt onbeperkt toegang tot het lesmateriaal, dus je kunt er zo lang over doen als je wilt. Ik raad aan om de theorie mee te nemen tijdens het schrijven van je boek, op die manier kan je de stof direct toepassen. Daarnaast kan je de video’s ook als checklist gebruiken tijdens het herschrijven.  Gemiddeld duren de video’s zo’n 7 minuten per onderwerp, en er zijn 40 video’s in totaal. Er is dus ruim 4,5 uur aan kijktijd. Daarnaast is bij elke video een opdracht toegevoegd, waar je ongeveer een half uur per opdracht aan kwijt bent. En daarnaast kun je natuurlijk nog zoveel oefenen als je wilt!

Is deze academie geschikt voor mij?

De Kinderboekenmakers Academie is geschikt voor iedereen met een passie en talent voor kinderboeken schrijven. Wel is het handig als je al een (globaal) idee hebt voor een fictieboek, zodat je de opdrachten die ik geef meteen daarop kunt toepassen.

Hoe lang heb ik toegang tot de stof?

Je hebt onbeperkte toegang tot de stof, zodat je de theorie er altijd bij kunt pakken tijdens het schrijven van je boek!

Krijg ik sowieso een uitgever na deze academie?

Deze academie is geen garantie dat je boek sowieso wordt uitgegeven. Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar de diverse uitgeverijen en te kijken bij welke uitgeverij jij en je boek het beste passen. Misschien lukt het niet direct en word je afgewezen (net als ik ooit), maar geef niet op en hou vol!

Hoe kan ik betalen?

Je kunt betalen via iDeal of Paypal.