Dé online Academie voor kinderboekenschrijvers in spe

Leer in 8 modules alle tips, tools en kennis over het opbouwen van een kinderboek, zodat je grip krijgt op je verhaal en een vliegende start maakt met schrijven!

De Kinderboekenmakers Academie is hét online programma voor schrijvers in spe, die al jarenlang de droom hebben om een kinderboek te schrijven. Maar hoe doe je dat nou? Hoe bouw je een verhaal goed op van begin tot einde, met een goede verhaallijn, ronde personages, beeldende zinnen en ijzersterke dialogen? Er komt veel kijken bij het schrijven van een verhaal, en dan is de drempel om te beginnen (en het af te maken) soms groot.
Hoe fijn zou het zijn als jij alle nodige kennis opdoet en leert toe te passen, zodat je eindelijk je eigen kinderboek schrijft? Want zeg nou zelf: op je zeventigste wil je niet zeggen dat je er spijt van hebt dat je je droom nooit heb nagejaagd toch? Liever wil je vol trots kunnen kijken naar jouw zelf geschreven kinderboeken in de kast.

Doe je mee?

Loop je al jaren met de droom om een kinderboek (fictie voor kinderen van 6-16 jaar) te schrijven, maar…

R
Je weet niet waar je moet beginnen.
R
Je hebt wel een tof idee, maar je krijgt het niet uitgewerkt tot een rond concept met een sterke structuur.
R
Je bent met schrijven begonnen, maar je loopt vast en weet niet waarom. Wie weet is je manuscriptzelfs al eens afgewezen door een uitgever.
R
Je kunt je verhaallijn niet in één heldere zin uitschrijven.
R
Je personages zijn nog niet levendig en ontwikkelen zich niet genoeg.
R
Er ontbreekt een helder conflict/verlangen van je hoofdpersoon in je verhaalidee.
R
Je dialogen lopen stroef en je wilt deze geloofwaardiger maken.
R
Je voelt dat je de juiste kennis en tools mist om beeldend en vaardig te schrijven.

De lancering van de Kinderboekenmakers Academie is op 24 mei 2021!

Ik geef je een rugzak vol tips, tools en kennis,
zodat je een vliegende start maakt met je kinderboek!

Doe mee met de Kinderboekenmakers Academie en schrijf vol zelfvertrouwen jouw kinderboek

In deze online academie leer je hoe je jouw idee kunt uitwerken tot een volledig, goed opgebouwd en uitgewerkt verhaal. Ik geef je veel concrete stappen, structuur, tips en opdrachten om je verhaal (voor kinderen in de leeftijd van 6-16 jaar) in de steigers te zetten, zodat je kunt beginnen aan het avontuur dat kinderboeken schrijven heet!

Anderen over de Instacursus Kinderboekenmakers
Ik vond de cursus echt heel leuk en super waardevol. Weer een hoop geleerd en ik heb de kennis meteen kunnen gebruiken bij het herschrijven van mijn eerste kinderboek. Bedankt voor de uitgebreide en duidelijke cursus!
Chinouk Thijssen

De cursus was superleuk om te volgen! Natuurlijk is een week te kort om je boek ‘effe’ te schrijven, maar door het volgen van de informatie bleef ik de hele tijd aan mijn verhaal denken. Dat denkwerk vormt nu de fundering, waarop ik het boek kan gaan bouwen. Heel waardevol, dus! Brenda weet duidelijk waar ze het over heeft en geeft veel voorbeelden om de informatie nóg beter over te brengen. Bedankt!!
Juf Bianca - Bianca Antonissen

Wat een fijne cursus! Brenda inspireert je met haar verhalen en opdrachten, waardoor het bij mij ging bruisen en borrelen en de ideeën aan alle kanten naar binnen vlogen. Naast de vele praktische tips die ze geeft, denkt en leeft ze ook echt met de cursisten mee. Het format is erg prettig en doseert precies de juiste hoeveelheid theorie, afgewisseld met praktijk. Daaraan herken je de echte leraar. Een dubbeldikke aanrader dus!
Marjo de Vroed

De cursus was onwijs leuk en super leerzaam! Brenda vertelt op een hele motiverende en inspirerende manier, heel erg fijn om naar te luisteren en erg duidelijk. De cursus had ook een fijne indeling. Na deze cursus extra gemotiveerd om verder te gaan met mijn verhaalidee dat ik aan het begin van de cursus had! Heel erg bedankt Brenda!
Kim de Ridder

Dank je wel voor deze ontzettend inspirerende cursus! De cursus zit qua opbouw, structuur en inhoud goed in elkaar. De stories zijn overzichtelijk en prettig om naar te kijken en luisteren, en je enthousiasme werkt aanstekelijk! Door aan ieder thema een opdracht te verbinden, komen er gelijk allerlei nieuwe ideeën tot leven. Ik heb de afgelopen week ontzettend veel nieuwe inspiratie en ideeën opgedaan en handvatten gekregen om deze op een gestructureerde manier uit te gaan werken, bedankt hiervoor!
Brenda Nieuwenhuizen

Wat is zo’n Instacursus ontzettend leuk om te doen! Brenda Heijnis is fijn om naar te luisteren en te kijken. Duidelijk, een geheel en fijne opmaak en kleurgebruik. De Stories zijn speels en afwisselend met filmpjes, tekst en foto’s. Brenda gebruikt goede voorbeelden, zowel vanuit haar eigen ervaring als van andere schrijvers. Je krijgt er echt een zin-in gevoel van! Het is niet langdradig, maar hup-hup- en-door! Echt top!
Annemiek Keizer

Hoe werkt het?

=
De Academie is te vinden in een beveiligde online omgeving, waar je (na betaling) onbeperkt toegang tot hebt.
=
Iedere week komt er een nieuwe module online, die gewoon bereikbaar blijven als ze er allemaal op staan.
=
Er zijn 8 modules met 5 korte video’s per module. In totaal kun je dus 40 video’s vol tips, tools en theorie bekijken. De korte video’s zorgen ervoor dat je eenvoudig dingen kunt terugvinden.
=
Onder iedere video vind je een bijpassende opdracht, die je kunt maken. Sommige opdrachten hebben rechtstreeks met je boek te maken, sommige zijn om te oefenen met je  schrijfvaardigheid, sommige zijn bedoeld om andere boeken te lezen.
=
In de Facebook Community is er kans om vragen te stellen en te sparren met alle andere deelnemers.
=
Er is een mogelijkheid om feedback op (een deel van je) verhaal te krijgen: hiervoor kun je een manuscriptbeoordeling of een quickscan aanvragen.
=
Je hebt onbeperkt toegang tot de academie en de Facebook Community.
=
Bij aanvang van je deelname ontvang je een handout in je brievenbus met hierin samengevatte stof en alle opdrachten.
‘Na deze academie kan je alle essentiële ingrediënten voor een goed verhaal verwerken in je eigen kinderboek.’
Tijdens mijn werk als art-director in de reclame werd mijn droom om kinderboeken te schrijven steeds groter. Maar waar moest ik beginnen? Ik had veel ideeën voor boeken, maar hoe ik dat moest uitwerken, wist ik niet.
Het voelde alsof ik nog niet de baas was over het verhaal: ik zag wel dat het nog niet goed was, maar waar het precies aan lag, wist ik niet. De cursus schrijven die ik toen gedaan heb, heeft me geholpen om overzicht en grip te krijgen en mijn talent te ontwikkelen, en dat wil ik ook voor jou met deze academie.

In 8 modules grip op jouw verhaal

Module 1 – Voorbereiding

Hoe maak je tijd voor het schrijven en creëer je een goede werkwijze? Hoe kom je op ideeën, zet je je fantasie aan en kom je erachter of jouw verhaalidee nu ‘goed’ is? Al deze onderwerpen komen naar voren in module 1, zodat jij goed voorbereid van start gaat met het schrijven van je verhaal.

Module 2 – Concept

Wat is nu precies een concept, en hoe schrijf je het helder uit? Welke onderliggende thema’s komen er in je verhaal naar voren? Voor welk genre, doelgroep en perspectief kies je (en waarom)? Allemaal vragen waarop je antwoord krijgt in module 2, zodat je idee staat als een huis.

Module 3 – Weerstand

Een boek zou niet boeiend zijn, als er geen conflict of verlangen in de verhaallijn zou zitten. Maar wat is nu een goede weerstand voor je verhaal, en hoe stel je dit scherp, zodat je niet halverwege je schrijfproces vastloopt? En hoe zet je dit allemaal neer in een helder verhaalschema van één zin?

Module 4 – Personages

Hoe creëer je levensechte personages, die zich ontwikkelen in het verhaal en jouw lezers boeien? Hoe boetseer je het karakter van je hoofdpersoon om de weerstand in je verhaal heen? Hoe kunnen de hoofdpersoon en de bijfiguren elkaar versterken en elkaar helpen te ontwikkelen? Module 4 staat helemaal in het teken van personages!

Module 5 – Verhaallijn

De verhaallijn is heel belangrijk in een kinderboek. Het verhaal moet de juiste vaart hebben, er moeten voldoende belangrijke dingen gebeuren, rustmomenten zijn, kortom: alles moet vloeiend geschreven worden tot een verhaal van consistente kwaliteit. Hoe schrijf je een goed begin, midden en einde met de juiste spanningsboog?

Module 6 – Beeldend schrijven

Breed begrip natuurlijk, ‘beeldend schrijven’. Er zijn een aantal dingen waar we in module 6 mee aan de slag gaan, zoals: ’show, don’t tell’, details, decor, spanning en vaart. Hoe zet je al deze begrippen goed in, om een zo beeldend mogelijk verhaal te schrijven? En hoe zorg je ervoor dat je alles goed balanceert? Ik geef je volop tips en voorbeelden.

Module 7 – Dialoog

Geloofwaardige dialogen zijn onmisbaar voor een goed (kinder)boek. Hoe zorg je ervoor dat de dialogen bij jouw personages passen? Hoe geef je ze een eigen stem? Hoe voorkom je dat je gaat babbelen, zorg je voor vaart, hoe breng je onderhuidse spanning aan, op welke manier kun je gebruik maken van regie-aanwijzingen en hoe breng je emoties over? Ijzersterke dialogen schrijven: dat leer je in module 7.

Module 8 – Herschrijven

Als je dan eindelijk je eerste versie af hebt, begint het Grote Herschrijven: een minstens net zo belangrijk proces in het schrijven van je boek. Op welke manier kun je scherp herschrijven, zodat je de beste versie van je boek eruit haalt? In deze moduel leer je tevens feedback geven en krijgen, krijg je een handige checklist en leer je ook hoe je je tekst het beste kunt opmaken.

Wie ben ik?
Brenda Heijnis – Kinderboekenschrijver

In 2016 begon mijn avontuur als ‘echte’ kinderboekenschrijfster bij Uitgeverij Clavis Books. Ik debuteerde met mijn gedichtenbundel ‘Waar de wind waait’, dat werd genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury.
In 2018 kwam mijn boek ‘Olle en de Boekenvloek’ uit, ook bij Uitgeverij Clavis.
In 2019 stapte ik over naar Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, die al jaren bovenaan mijn lijst van uitgevers stond. Eind 2019 kwam Tikker uit, het boek waarmee ik mezelf als kinderboekenschrijver echt gevonden heb. Tikker kwam veel in de media (onder andere in Trouw, Het Parool en het Friesch Dagblad) en deed mee aan de BoekenBingo van Juf Sanne en Merel de Vink. Mijn ervaring als docent Creatieve Communicatie wil ik nu graag combineren met schrijven, dus een cursus kinderboeken schrijven was de allerbeste uitkomst!

Veelgestelde vragen

Voor welke doelgroep leer ik te schrijven?
Over het algemeen gelden heel veel regels voor zowel kinderboeken als volwassenenboeken. Toch is de minimumleeftijd van lezers voor deze cursus 6 jaar. Onder deze leeftijd gelden weer heel andere regels, omdat er dan vaak voorgelezen wordt, er kortere zinnen gebruikt moeten worden, de verhaallijn eenvoudiger is, etc.. Maar niet getreurd, een cursus Prentenboeken Schrijven staat ook nog op mijn lijst!
Hoeveel tijd kost deze academie?

Je hebt onbeperkt toegang tot het lesmateriaal, dus je kunt er zo lang over doen als je wilt. Ik raad aan om de theorie mee te nemen tijdens het schrijven van je boek, op die manier kan je de stof direct toepassen. Daarnaast kan je de video’s ook als checklist gebruiken tijdens het herschrijven.  Gemiddeld duren de video’s zo’n 7 minuten per onderwerp, en er zijn 40 video’s in totaal. Er is dus ruim 4,5 uur aan kijktijd. Daarnaast is bij elke video een opdracht toegevoegd, waar je ongeveer een half uur per opdracht aan kwijt bent. En daarnaast kun je natuurlijk nog zoveel oefenen als je wilt!

Is deze academie geschikt voor mij?

De Kinderboekenmakers Academie is geschikt voor iedereen met een passie en talent voor kinderboeken schrijven. Wel is het handig als je al een (globaal) idee hebt voor een fictieboek, zodat je de opdrachten die ik geef meteen daarop kunt toepassen.

Hoe lang heb ik toegang tot de stof?

Je hebt onbeperkte toegang tot de stof, zodat je de theorie er altijd bij kunt pakken tijdens het schrijven van je boek!

Hoe kan ik betalen?

Je kunt betalen via iDeal, Paypal of bankoverschrijving.