De Kinderboekenmakers Academie

dé online cursus kinderboek schrijven

De Kinderboekenmakers Academie is een online cursus kinderboek schrijven
N

Op je eigen tempo een kinderboek leren schrijven

N

Stap voor stap van A tot Z je boek opbouwen (én afmaken!)

N

8 modules met 40 video's en een werkboek van 60 pagina's

N

Online community om al je vragen te stellen

N

Mogelijkheid tot schrijfbegeleiding en schrijfmaatjes vinden

N

Onbeperkt toegang tot alle stof en updates

De Kinderboekenmakers Academie is een online programma boordevol heldere tips, tools en theorie en heel veel actuele voorbeelden

In de onderstaande video zie je korte fragmenten uit de online schrijfcursus

Wat anderen vinden over de Kinderboekenmakers Academie

Ik vond de academie echt heel leuk en super waardevol. Weer een hoop geleerd en ik heb de kennis meteen kunnen gebruiken bij het herschrijven van mijn eerste kinderboek. Bedankt voor de uitgebreide en duidelijke academie!
Chinouk Thijssen

De cursus is erg goed opgebouwd, de online omgeving ziet er super verzorgd uit en je weet erg goed te enthousiasmeren! Een professionele opleiding! De ervaring die Brenda als docent heeft is een plus in de hele opleiding. De lesstof wordt prettig overgebracht.
Ellen

De academie was superleuk om te volgen! Natuurlijk zijn een paar weken te kort om je boek ‘effe’ te schrijven, maar door het volgen van de informatie bleef ik de hele tijd aan mijn verhaal denken. Dat denkwerk vormt nu de fundering, waarop ik het boek kan gaan bouwen. Heel waardevol, dus! Brenda weet duidelijk waar ze het over heeft en geeft veel voorbeelden om de informatie nóg beter over te brengen. Bedankt!!
Juf Bianca - Bianca Antonissen

De Kinderboekenmakers Academie is een must voor aspirant schrijvers. De video’s zijn prettig om naar te kijken. Alle lesstof is tot in de puntjes uitgewerkt en toegankelijk beschreven in een werkboek. Het werkboek zelf geeft houvast en structuur, en kan niet alleen als leidraad, maar ook als naslagwerk gebruikt worden. Het ging bij mij bruisen en borrelen en de ideeën vlogen aan alle kanten naar binnen. Naast de vele praktische tips die ze geeft, denkt en leeft ze ook echt met de cursisten mee. Het format is erg prettig en doseert precies de juiste hoeveelheid theorie, afgewisseld met praktijk. Daaraan herken je de echte leraar. Een dubbeldikke aanrader dus!
Marjo de Vroed

Waarom een cursus kinderboek schrijven?

Je hebt al jarenlang de droom om een kinderboek te schrijven. Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je een verhaal goed op van begin tot einde, met een goede verhaallijn, ronde personages, beeldende zinnen en ijzersterke dialogen? Er komt veel kijken bij het schrijven van een verhaal, en dan is de drempel om te starten (en het af te maken) soms groot. En daarom begin je niet. Langzaam zie je je droom versnipperen, terwijl je voelt: ik wil dit écht! Heb ik het over jou? Dan herken je jezelf vast ook in de volgende punten: 

R
Je weet niet hoe je moet beginnen.
R
Je weet niet hoe je een heel boek van A tot Z opbouwt. 
R
Je hebt wel een tof idee, maar je krijgt het niet uitgewerkt tot een rond concept met een sterke structuur.
R
Je bent met schrijven begonnen, maar je loopt vast en weet niet waarom.
R
Je kunt je verhaallijn niet in één heldere zin uitschrijven.
R
Je weet niet hoe je de tijd en structuur moet vinden om door te gaan met schrijven.
R
Je personages zijn nog niet levendig en ontwikkelen zich niet genoeg.
R
Er ontbreekt een helder conflict/verlangen van je hoofdpersoon in je verhaalidee.
R
Je dialogen lopen stroef en je wilt deze geloofwaardiger maken.
R
Je voelt dat je de juiste kennis en tools mist om beeldend en vaardig te schrijven.
R
Je vindt het lastig om te bepalen wanneer je verhaal nu goed is en wat je kunt herschrijven om er de allerbeste versie van te maken.

Kortom: vind je het lastig om grip te krijgen op je verhaal, maar voel je aan alles dat je het wél wilt schrijven?

Brenda over de cursus kinderboek schrijven
Dan ben je net als ik.

Toen ik in 2011 op een vervelende manier afscheid nam van mijn werk als art-director, dacht ik: nu kies ik voor mezelf. Voor wat ik écht wil. Ik wilde geen werk meer maken waar mensen niet op zaten te wachten, ik wilde iets betekenen. Mijn creativiteit wilde ik inzetten om kinderen blij te maken. Ik wilde schrijven zonder restricties. Aan alles voelde ik dat dat mijn pad was, dat ik kinderboekenschrijver wilde worden. Maar ken je die dooddoener:

‘Er zijn een miljoen mensen die een boek willen schrijven.’

Door dat zinnetje denk je al bijna: nou, laat maar zitten dan. Maar wat als je het omdraait? Als je denkt: er zijn een miljoen mensen die kinderboekenschrijver willen worden, maar ik ben diegene die het wél lukt? Ergens heb ik dit altijd geloofd. Ik zag mezelf als schrijver, ook al had ik nog nul ervaring. Ik was art-director, dus met het creatieve zat het wel goed. Daarnaast schreef ik af en toe reclameteksten, maar daar hield het wel op.

Ik nam mezelf voor: dit hoeft niet snel te gaan, àls het maar gebeurt. Mijn fysieke gezondheid was slecht, ik zat in de ziektewet, en toch ging ik schrijven. Daarna haalde ik mijn lesbevoegdheid, stond ik voor de klas, kreeg ik twee dochters en werkte ik ook nog als grafisch ontwerper, maar al die tijd bleef ik schrijven.

Boekpresentatie Tikker met Brenda Heijnis

Hoe ik dat deed? Door mijn droom serieus te blijven nemen. Hoe klein de stapjes die ik nam ook waren. 

Daarnaast volgde ik een schrijfopleiding en vormde ik met mijn klas een hechte schrijfgroep. Zes daarvan hebben nu een uitgever en al meerdere boeken geschreven. Allemaal hadden we dezelfde droom: een cursus kinderverhalen schrijven doen, en daarna kinderboekenschrijver worden! Allemaal begonnen we zonder ervaring. Het kan dus echt: óók met een gezin en een drukke baan!

Het ging niet zonder slag of stoot: eerst werd ik 11 (!) keer afgewezen. Maar de aanhouder wint! Dit zijn de huidige wapenfeitjes:

Ik heb drie kinderboeken geschreven: Waar de wind waait,  Olle en de Boekenvloek en Tikker.
Zowel Waar de wind waait als Tikker hebben een tweede druk gekregen.
Waar de wind waait werd genomineerd voor de Kinderjury.
Tikker werd derde in de BoekenBingo van Juf Sanne en Merel de Vink.
Mijn vierde manuscript is bijna klaar!
Ik zit bij mijn lievelingsuitgeverij Hoogland en Van Klaveren.
Tikker is vertaald in het Duits, met de naam Skaterherz. Super töll!
Tikker kwam veelvuldig in de pers, waaronder Trouw, Het Parool, JaapLeest en het Friesch Dagblad.
Ik ben Schoolschrijver: als kinderboekenschrijver geef ik les aan kinderen op basisscholen om ze taalsterker te maken en plezier in lezen en schrijven te geven. Daarnaast geef ik lezingen aan leesconsulenten en docenten.

Ik geef je een rugzak vol tips, tools en kennis, zodat je een vliegende start maakt met je boek

Anderen over de Kinderboekenmakers Academie
Heel heel heel erg leuk. Motiverend, leerzaam en leuk om naar te kijken. Per module schreef ik soms wel twee kantjes vol aan tips. De voorbeeld stukjes van boeken zijn ook leuk. En iedere module een andere outfit + boeken op de achtergrond zijn een leuke touch. Onwijs veel aan gehad. En dat ik in de hotseat kwam was echt de grootste plus. Ik heb er een schrijfgroep aan over gehouden met 5 andere schrijfsters, dat is goud waard!
Merel

Ik vond de Kinderboekenmakers Academie ontzettend leuk en leerzaam! Erg fijn om het op je eigen tempo te kunnen volgen, de video’s en het werkboek zijn heel duidelijk en ook nog eens mooi en met oog voor detail vormgegeven. Brenda geeft veel inspirerende voorbeelden uit boeken van andere schrijvers en vertelt ook uit haar eigen boeken en dat is heel fijn! Doordat ze ook haar eigen proces met ons deelde, met alles wat daarbij komt kijken, groeide het vertrouwen in mij. De aanhouder wint. Dat ik door de Kinderboekenmakers Academie een schrijfgroep heb gekregen is helemaal super! Brenda, dankjewel!
Sacha

De cursus is erg goed opgebouwd, de online omgeving ziet er super verzorgd uit en je weet erg goed te enthousiasmeren! Een professionele opleiding! De ervaring die Brenda als docent heeft is een plus in de hele opleiding. De lesstof wordt prettig overgebracht.
Suzanne

Wat houdt het precies in?

De Kinderboekenmakers Academie is een online cursus kinderboeken schrijven, waarin je leert hoe je jouw idee kunt uitwerken tot een volledig, goed opgebouwd en uitgewerkt kinderboek. Ik geef je een concreet stappenplan, structuur, tips, praktijkvoorbeelden en opdrachten om je verhaal in de steigers te zetten, zodat je kunt beginnen aan het avontuur dat kinderboeken schrijven heet!

Dit krijg je allemaal:

=
8 modules met 5 videolessen (dus 40 video’s in totaal) vol tips, tools, theorie en veel praktijkvoorbeelden. De video’s zijn maximaal 10 minuten lang, waardoor je gemakkelijk dingen kunt terugvinden.
=
40 praktische opdrachten bij de video’s, die je helpen je boek stap voor stap op te bouwen.
=
Onbeperkte toegang tot de beveiligde online omgeving, zodat je de Academie in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt volgen.
=
Toegang tot de besloten Kinderboekenmakers Community op Facebook. Hier kun je vragen  stellen en sparren met alle andere deelnemers.
=
Bij de Mastermind (dus niet de DIY): elke twee weken een groepscoachingsessie via Zoom (totaal acht sessies: zeven tijdens de eerste acht weken en de laatste zes maanden later). Tijdens deze sessies kun je vragen stellen en bespreken we het werk van een deelnemer in de HotSeat. Hiermee leer je feedback geven en ontvangen en teksten beoordelen.
=
Bij aanvang van je deelname ontvang je een handout van 60 pagina’s in je brievenbus met hierin alle samengevatte stof en de opdrachten.
Na deze academie kun je alle essentiële ingrediënten voor een goed verhaal verwerken in je eigen kinderboek.
Tijdens mijn werk als art-director in de reclame werd mijn droom om kinderboeken te schrijven steeds groter. Maar waar moest ik beginnen? Ik had veel ideeën voor boeken, maar hoe ik dat moest uitwerken, wist ik niet.
Het voelde alsof ik nog niet de baas was over het verhaal: ik zag wel dat het nog niet goed was, maar waar het precies aan lag, wist ik niet. De schrijfcursus kinderboeken die ik toen gedaan heb, heeft me geholpen om overzicht en grip te krijgen en mijn talent te ontwikkelen, en dat wil ik ook voor jou met deze academie.

In 8 modules grip op jouw verhaal

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 1: de voorbereiding

Module 1 - Voorbereiding

Hoe maak je tijd voor het schrijven en creëer je een goede werkwijze? Hoe kom je op ideeën, zet je je fantasie aan en kom je erachter of jouw verhaalidee nu ‘goed’ is? Al deze onderwerpen komen naar voren in module 1, zodat jij goed voorbereid van start gaat met het schrijven van je verhaal.

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 2: het concept

Module 2 - Concept

Wat is nu precies een concept en hoe schrijf je het helder uit? Welke onderliggende thema’s komen er in je verhaal naar voren? Voor welk genre, doelgroep en perspectief kies je (en waarom)? Allemaal vragen waarop je antwoord krijgt in module 2, zodat je idee staat als een huis.

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 3: de weerstand

Module 3 - Weerstand

Een boek zou niet boeiend zijn, als er geen conflict of verlangen in de verhaallijn zou zitten. Maar wat is nu een goede weerstand voor je verhaal en hoe stel je dit scherp, zodat je niet halverwege je schrijfproces vastloopt? En hoe zet je dit allemaal neer in een helder verhaalschema van één zin?

Review over de schrijfopleiding kinderboek schrijven

Module 4 - Personages

Hoe creëer je levensechte personages, die zich ontwikkelen in het verhaal en jouw lezers boeien? Hoe boetseer je het karakter van je hoofdpersoon om de weerstand in je verhaal heen? Hoe kunnen de hoofdpersoon en de bijfiguren elkaar versterken en elkaar helpen te ontwikkelen? Module 4 staat helemaal in het teken van personages!

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 5: de verhaallijn

Module 5 - Verhaallijn

De verhaallijn is heel belangrijk in een kinderboek. Het verhaal moet de juiste vaart hebben, er moeten voldoende belangrijke dingen gebeuren, rustmomenten zijn, kortom: alles moet vloeiend geschreven worden tot een verhaal van consistente kwaliteit. Hoe schrijf je een goed begin, midden en einde met de juiste spanningsboog?

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 6: beeldend schrijven

Module 6 - Beeldend schrijven

Breed begrip natuurlijk, ‘beeldend schrijven’. Er zijn een aantal dingen waar we in module 6 mee aan de slag gaan, zoals: ’show, don’t tell’, details, decor, spanning en vaart. Hoe zet je al deze begrippen goed in, om een zo beeldend mogelijk verhaal te schrijven? En hoe zorg je ervoor dat je alles goed balanceert? Ik geef je volop tips en voorbeelden.

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 7: dialoog

Module 7 – Dialoog

Geloofwaardige dialogen zijn onmisbaar voor een goed (kinder)boek. Hoe zorg je ervoor dat de dialogen bij jouw personages passen? Hoe geef je ze een eigen stem? Hoe voorkom je dat je gaat babbelen, zorg je voor vaart, breng je onderhuidse spanning aan, op welke manier kun je gebruik maken van regie-aanwijzingen en hoe breng je emoties over? IJzersterke dialogen schrijven: dat leer je in module 7.

online cursus kinderboek schrijven: Kinderboekenmakers module 8: herschrijven

Module 8 – Herschrijven

Als je dan eindelijk je eerste versie af hebt, begint het Grote Herschrijven: een minstens net zo belangrijk proces in het schrijven van je boek. Op welke manier kun je scherp herschrijven, zodat je de beste versie van je boek eruit haalt? In deze module leer je tevens feedback geven en ontvangen, krijg je een handige checklist en leer je ook hoe je je tekst het beste kunt opmaken.

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is voor jou als je aan alles voelt dat je een kinderboek wilt schrijven. Je hebt die droom al jaren, maar vindt steeds niet de tijd en moed om echt door te pakken. 

 

Het is perfect voor jou als:

… je vanuit je hart voelt dat je een kinderboek wilt schrijven.
… je nog niet begonnen bent met schrijven, maar wel al een globaal idee hebt voor je kinderboek, waar je mee aan de slag kunt.
… je al een heel manuscript hebt geschreven dat is afgewezen door een uitgever.
… je al begonnen bent met schrijven, maar halverwege vastloopt en niet weet hoe je dat moet oplossen.
… je een fictieboek wilt schrijven voor kinderen van 6-16 jaar. Deze academie gaat niet over prentenboeken, al ga ik dat programma wel maken in de toekomst ;).
… je niet weet hoe je structuur en schrijftijd vindt in je drukke leven met werk, gezin en sociale activiteiten.
… je bereid bent deze droom serieus te nemen en schrijven onderdeel wilt laten worden van je leven.
… je tijd wilt steken in het schrijven van je verhaal.

Of je nu al schrijft voor je beroep of schrijft als hobby: dat maakt niet uit.
Je leert stap voor stap hoe jij je eigen kinderboek opbouwt. Voel jij bij deze punten een ‘ja’? Dan ben jij een 100% match voor de Kinderboekenmakers Academie!

De academie was onwijs leuk en super leerzaam! Brenda vertelt op een hele motiverende en inspirerende manier, heel erg fijn om naar te luisteren en erg duidelijk. De academie had ook een fijne indeling. Na deze academie extra gemotiveerd om verder te gaan met mijn verhaalidee dat ik aan het begin al had! Heel erg bedankt Brenda!
Kim de Ridder

Dank je wel voor deze ontzettend inspirerende academie! De academie zit qua opbouw, structuur en inhoud goed in elkaar. De video’s zijn overzichtelijk en prettig om naar te kijken en luisteren, en je enthousiasme werkt aanstekelijk! Door aan ieder thema een opdracht te verbinden, komen er gelijk allerlei nieuwe ideeën tot leven. Ik heb de afgelopen weken ontzettend veel nieuwe inspiratie en ideeën opgedaan en handvatten gekregen om deze op een gestructureerde manier uit te gaan werken, bedankt hiervoor!
Brenda Nieuwenhuizen

Wat is zo’n academie ontzettend leuk om te doen! Brenda Heijnis is fijn om naar te luisteren en te kijken. Duidelijk, een geheel en fijne opmaak en kleurgebruik. De video’s zijn speels en afwisselend met tekst en foto’s. Brenda gebruikt goede voorbeelden, zowel vanuit haar eigen ervaring als van andere schrijvers. Je krijgt er echt een zin-in gevoel van! Het is niet langdradig, maar hup-hup- en-door! Echt top!
Annemiek Keizer

Wat ga je bereiken?

Ik geef je tijdens deze Academie alle handvatten om grip te krijgen op je verhaal. Ik ga je kennis aanreiken waar ik jarenlang voor gestudeerd heb. Ik deel mijn ervaring die ik heb opgedaan tijdens het werken met mijn schrijfgroep, alle struggles die ik had tijdens het schrijven van mijn boeken en wat ik de afgelopen jaren geleerd heb bij mijn uitgeverijen. Oké, dan heb je nog geen boek natuurlijk: de woorden schrijf jij zelf en dat is een flinke klus. Maar dat geeft niet! Je weet hoe je van A naar Z moet komen. 

 

Aan het einde van dit programma:

… weet jij hoe je het beste tijd kunt inplannen voor je boek en op welke momenten jij je beste teksten schrijft.
… kun jij je fantasie en creativiteit aanzetten, ook op momenten dat je vastloopt.
… ben je volop bezig je eigen schrijfstijl te ontwikkelen.
… weet je hoe je jouw boekidee omzet in een uitvoerbaar concept.
… weet je alles over thema’s, genre, doelgroep en perspectief en hoe je die kunt inzetten.
… heb je een relevante weerstand in je boek verweven, die zorgt voor conflict, verlangen en wrijving.
… kun je levensechte personages ontwikkelen die een interessante ontwikkeling doormaken.
… kun je een goede verhaallijn neerzetten met een sterk begin, midden en einde.
… kun je schrijven volgens het ‘show, don’t tell’ principe.
… kun je details, sfeer, spanning en vaart aan je verhaal toevoegen, zodat je een mooie balans creëert.
… kun je levensechte dialogen schrijven, die passen bij je personages.
… kun je je eigen verhaal kritisch beoordelen en herschrijven, om er de allerbeste versie van te maken.
… kun je op een opbouwende manier inhoudelijke feedback geven, zodat je (als je wilt) samen kunt werken met andere deelnemers om elkaar naar een hoger niveau te tillen.

Wie ben ik?
Brenda Heijnis – Kinderboekenschrijver

Profielfoto van Brenda Heijnis over de kinderboek schrijven cursus

In 2016 begon mijn avontuur als ‘echte’ kinderboekenschrijfster bij Uitgeverij Clavis Books. Ik debuteerde met mijn gedichtenbundel ‘Waar de wind waait’, die werd genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury.
In 2018 kwam mijn boek ‘Olle en de Boekenvloek‘ uit, ook bij Uitgeverij Clavis.
In 2019 stapte ik over naar Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, die al jaren bovenaan mijn lijst van uitgevers stond. Eind 2019 kwam Tikker uit, het boek waarmee ik mezelf als kinderboekenschrijver echt gevonden heb. Tikker kwam veel in de media (onder andere in Trouw, Het Parool en het Friesch Dagblad) en deed mee aan de BoekenBingo van Juf Sanne en Merel de Vink. Mijn ervaring als docent Creatieve Communicatie wil ik nu graag combineren met schrijven, dus een cursus kinderboeken schrijven was de allerbeste uitkomst!

Zo werkt de Kinderboekenmakers Academie

De Kinderboekenmakers Academie DIY doe je volledig zelfstandig, op je eigen tempo en in je eigen tijd. 

Het online programma bestaat uit acht modules, die je volledig op eigen tempo kunt volgen en terugkijken. In de online Facebook community kun je vragen stellen.

Het uitgebreide werkboek helpt je tijdens je schrijfproces, je kunt het er altijd bijpakken als extra hulp en geheugensteuntje!

Wat kost dat?

Veelgestelde vragen

Krijg ik schrijfcoaching tijdens deze academie?
Dit programma is exclusief 1-op-1 coaching. Je kunt dus geen stukken tekst insturen om feedback op te vragen. Wel kun je je vragen stellen in de Facebook Community. Daarnaast heb ik goed contact met een aantal ervaren schrijfcoaches en kinderboekenschrijvers bij wie je je kunt aanmelden voor begeleiding, terwijl je de Kinderboekenmakers Academie doorloopt. Deze begeleiders zijn Wilma Geldof, Marlies Slegers, Simone Arts en Titia Vaags. Deze coaching is op je eigen kosten.
Voor welke doelgroep leer ik te schrijven?
Over het algemeen gelden heel veel regels voor zowel kinderboeken als volwassenenboeken. Toch is de minimumleeftijd van lezers voor deze cursus 6 jaar. Onder deze leeftijd gelden weer heel andere regels, omdat er dan vaak voorgelezen wordt, er kortere zinnen gebruikt moeten worden, de verhaallijn eenvoudiger is, etc.. Maar niet getreurd, een cursus Prentenboeken Schrijven staat ook nog op mijn lijst!
Hoeveel tijd kost deze academie?

Je hebt onbeperkt toegang tot het lesmateriaal, dus je kunt er zo lang over doen als je wilt. Ik raad aan om de theorie mee te nemen tijdens het schrijven van je boek, op die manier kan je de stof direct toepassen. Daarnaast kan je de video’s ook als checklist gebruiken tijdens het herschrijven.  Gemiddeld duren de video’s zo’n 7 minuten per onderwerp, en er zijn 40 video’s in totaal. Er is dus ruim 4,5 uur aan kijktijd. Daarnaast is bij elke video een opdracht toegevoegd, waar je ongeveer een half uur per opdracht aan kwijt bent. En daarnaast kun je natuurlijk nog zoveel oefenen als je wilt!

Is deze academie geschikt voor mij?

De Kinderboekenmakers Academie is geschikt voor iedereen met een passie en talent voor kinderboeken schrijven. Wel is het handig als je al een (globaal) idee hebt voor een fictieboek, zodat je de opdrachten die ik geef meteen daarop kunt toepassen.

Hoe lang heb ik toegang tot de stof?

Je hebt onbeperkte toegang tot de stof, zodat je de theorie er altijd bij kunt pakken tijdens het schrijven van je boek!

Krijg ik sowieso een uitgever na deze academie?

Deze academie is geen garantie dat je boek sowieso wordt uitgegeven. Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar de diverse uitgeverijen en te kijken bij welke uitgeverij jij en je boek het beste passen. Misschien lukt het niet direct en word je afgewezen (net als ik ooit), maar geef niet op en hou vol!

Hoe kan ik betalen?

Je kunt betalen via iDeal of Paypal.