Over het creëren van een hoofdpersoon is veel geschreven. Toch hoop ik je hieronder een paar tips te geven die je nog niet kende.

1. Geef je personage een holle en bolle kant
Zorg ervoor dat je hoofdpersoon een ‘holle’ en een ‘bolle’ kant heeft. Anders creëer je een flat character. Niemand is alleen maar aardig (gelukkig maar, want dat is nog saai ook). Schrijf voor jezelf een aantal karaktereigenschappen op, die belangrijk zijn voor je hoofdpersoon. Schrijf daarnaast de tegenovergestelde karaktereigenschappen daarvan, bijvoorbeeld: aardig – onaardig. Iemand kan in basis altijd aardig zijn, maar wat zorgt het voor een lekkere weerstand als diegene af en toe eens onaardig is!
Op deze manier kun je een aantal karaktereigenschappen samenvoegen, die zorgen voor een interessant personage.

2. Maak gebruik van kernkwaliteiten
Het is ook heel interessant om eens te kijken naar het ‘Kernkwaliteitenschema’ van Daniel Ofman. In dit schema staan kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen beschreven. Hieronder een voorbeeld:

  • Een kernkwaliteit van je hoofdpersoon is, dat hij daadkrachtig is
  • Zijn valkuil is dat hij soms drammerig is
  • Hij is allergisch voor passieve mensen
  • Zijn uitdaging is om geduldig te zijn
    Op deze manier kan je steeds het schema invullen. Hiermee creëer je ook weer interne weerstand, die interessant is voor de lezer.

3. Geef bijpersonen een karaktertrek die tegenovergesteld is aan die van je hoofdpersoon
Geef je belangrijkste bijfiguur in je verhaal een karaktereigenschap waar je hoofdpersoon allergisch voor is. Op deze manier zorg je ook voor wrijving. Het is saai als je hoofdpersoon en bijfigu(u)r(en) het altijd maar met elkaar eens zijn. Het kernkwaliteitenschema helpt je aan goede inspiratie. Kijk hier maar eens! 

4. Doe een echte ‘casting’ voor je hoofdpersonen
Wat ikzelf fijn vind om mijn hoofdpersonen de hele tijd voor me te zien, is als ik ze echt ‘cast’. Ik heb een tijd in de reclame gewerkt, en als we een commercial maakten, castte ik ook mensen die daarin mochten spelen. Ik gebruikte daarvoor soms de website hebbescasting.nl. Op deze website kun je zonder inloggegevens scrollen door honderden interessante, potentiële personages! Soms vond ik bepaalde uiterlijke kenmerken die ik direct gebruikte in mijn verhaal. Het helpt je af te wijken van eerste ingevingen, en als je de foto’s uitprint en ophangt, komen je personages nog meer tot leven.

5. Zorg ervoor dat je je in kunt leven in je personage
Hou het dichtbij jezelf, maar vergroot bepaalde eigenschappen uit. Als je schrijft over iemand die heel ver van je afstaat, is het moeilijk om geloofwaardig te zijn. ik kies er zelf vaak voor om mijn eigen karaktertrekken onder te brengen bij mijn hoofdpersonen, en die trekken flink uit te vergroten. Ben ik angstig? Dan gebruik ik dat kleine beetje angst om mijn hoofdpersoon heel veel angst te geven. Heb ik een kleine tic? Ik maak hem bij mijn hoofdpersoon tien keer zo erg. Op die manier blijf je bij jezelf en is het makkelijker geloofwaardig te zijn.

Veel succes bij het creëren van je hoofdpersonen. Tot de volgende blog!