‘Not all who wander are lost’

~ J. R. R. Tolkien ~

Zullen we vaker (ver)dwalen?

Waarom lezen zo leuk is

Toen ik klein was, had ik een bijnaam: Gijs Langs De Weg. Ik werd zo genoemd, omdat ik zonder twijfel met iedereen meeging om dingen te beleven. Gelukkig heb ik dat nooit helemaal van me afgeschud. Op avontuur gaan doe ik nog steeds graag, al hoef ik er niet per se de deur voor uit. (Ver)dwalen kan ik ook doen in mijn eigen hoofd en ik heb er weinig voor nodig: een goed boek en mijn eigen fantasie.
Heerlijk vind ik het, als een verhaal met me aan de haal gaat. Nu ik schrijf, wil ik met mijn boeken graag zo veel mogelijk kinderen op avontuur laten gaan in hun eigen hoofd. Binnenwereldreizigers van ze maken. Ze spannende, grappige, ontroerende plekken laten ontdekken, met af en toe plukjes van de avonturen die ik zelf heb meegemaakt. (Ver)dwalen vanaf je luie stoel, wat wil je nou nog meer!

Brenda Heijnis | Kinderboekenschrijver

Ik was altijd al een lezer. En sinds 2013 ook een schrijver! Zal ik je vertellen hoe dat zo gekomen is?

Ik werd in 1985 geboren in De Rijp en woon nu in Middelie, een klein dorp dat verstoppertje speelt in de weilanden van Noord-Holland. Ik woon daar samen met Wouter, onze dochters Julia en Noortje en een variërend aantal kippen. Naast schrijver ben ik ook grafisch ontwerper/ art-director en was ik een tijdje juf op een creatieve school.

Ik groeide op in een huis met een grote tuin aan het water, samen met mijn lieve ouders en twee grote broers. In die tuin bouwde ik hutten met vriendinnetjes, aan de voet van onze grote kronkelboom. ‘s Zomers trok ik met een bootje de Eilandspolder in, ‘s winters ging ik op de schaats over datzelfde water. Al vroeg hield ik van verhalen vertellen: ik was gek op playbacken, moppen vertellen en schrijven. Mijn eerste verhaal schreef ik toen ik zes was. Het ging over een ‘Kont die agternaa wert gezeeten door een groote teen’ en het won helaas geen Griffel.

Vrijbrief van het verdwijnen

Het beste besluit sinds jaren

Met dat schrijven werd al snel mijn passie aangewakkerd: het herbeleven van leuke dingen of plekken uit mijn jeugd en dat aandikken tot een avontuurlijk verhaal of gedicht waar kinderen in kunnen verdwalen. Want dat is zo fijn! Af en toe even wegkruipen in je eigen verbeelding. We zouden het vaker moeten doen.

Toen ik besloot om schrijver te worden, gaf ik mezelf de vrijbrief van het verdwalen. Stilletjes, in mijn eigen studiootje, met uitzicht op haas en eend, nieuwe werelden creëren waarin niets te gek is. Het was het beste besluit dat ik in jaren nam.

Er ging een leerzame weg aan vooraf. Eerst werd ik grafisch vormgever (via het Grafisch Lyceum Amsterdam) en daarna deed ik de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam, waar ik na vier jaar de deur achter me dichttrok als art-director.

Als reclamecreatief maakte ik televisie- en radiocommercials, campagnes, strategieën en printuitingen. Toch werd ik daar niet gelukkig van: ik had het idee dat ik werk maakte waar niemand op zat te wachten. Ik haalde mijn lesbevoegdheid en werd juf op het Mediacollege in Amsterdam. En ik werd student schrijver, bij de opleiding ScriptPlus in Amsterdam. Toch miste ik tijdens het lesgeven het zelf creatief bezig te zijn.

Toen mijn dochter Julia geboren werd, dacht ik: het is nu of nooit. Ik koos ervoor om een eigen bedrijf te beginnen onder de naam Studio Brenda Heijnis. En ik besloot er alles aan te doen om een echte schrijver te worden. Toen dat allemaal lukte en ik mijn eerste eigen boek in handen had, waarin ik de ultieme combinatie van tekst en beeld zag, toen werd ik mezelf. En dat is uiteindelijk toch het mooiste dat je kunt worden!

Weetjes over Brenda

Geboren
27 maart 1985, De Rijp

Woont in
Middelie

Familie
Vader Jan, Moeder Bets, broer John en Rick. Partner Wouter en dochters Julia en Noortje

Begonnen met schrijven
Op mijn zesde en ‘officieel’ op mijn 28ste

Eerste boek
‘Waar de wind waait’, samen met Esther Leeuwrik

Favoriete boeken
De serie Ik Wou, Ik Denk en Ik Moet van Toon Tellegen, de Chaos Trilogie van Patrick Ness en alle gedichtenbundels van Shell Silverstein

Krijgt ideeën van
Mijn dochters, jeugdherinneringen, de menselijke psyche en groepsdynamiek, en documentaires op 2Doc

Hobby’s
Tekenen, ontwerpen, lezen, interieurstyling, pilates, keihard meezingen in de auto als niemand me hoort

Doel
Nog heel veel kinderboeken maken

Zijn er ook vreemde dingen?

Ja, natuurlijk!

Ik kan mijn duimen bovenop mijn handpalmen vouwen

Ik ben heel slecht in rekenen

Ik heb een hardnekkig Noord-Hollands accent, dat zelfs niet wegging na vier jaar studie in Rotterdam

Mijn bijnamen zijn: Fontbook, Gijs Langs De Weg en Witte Blepper

Ik draag haarbanden in alle kleuren

Ik heb twaalf jaar in de kapsalon van mijn vader gewerkt (als schoonmaakster, harenveger, boodschappendoenster, koffiezetter en kletsmajoor)

Ik heb een vreemde tic: frunniken aan mijn rechteroor

Toen ik kleiner was, zong ik heel hard mee met Britney Spears en nam mijn zangkunsten op, op cassettebandjes

Ik ben gek op vogels